Меню Затваряне

11 май

На 11 май Църквата почита светите равноапостоли Кирил и Методий

11.05.2020България

На 11 май Църквата почита светите равноапостоли Кирил и Методий

На 11 май се почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, канонизирани за светци от Българската православна църква заради превода от гръцки на старобългарски на най-важните богослужебните книги – Изборно евангелие, Хризостомовата (Златоустовата) литургия, Служебник (молитви и четива за различните църковни служби), части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Братята отиват през 863 г. и остават три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. Престоя им там е известен като Моравската мисия.

Четири години по-късно през 867 г. те отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където Кирил принуждава папа Адриан II да признае официално славянските книги. Това се случва две години по-късно в базиликата Санта Мария Маджоре във Вечния град, където те са осветени от папа Адриан Втори.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата „Св. Климент“.

Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни. През 80та година Йоан Павел Втори обяви Светите братя за покровители на Европа.

През 1851 г. в Епархийското училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Пловдив по инициатива на Найден Геров за първи път 11 май се чества като Празник на българската просвета. По негова инициатива се организира и първото ученическо шествие.

Поздрави от нашите седмокласници:

7 а клас

7 в клас

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *