Меню Затваряне

Коледен базар

Скъпи родители,

споделяме нашата радост от съпричасността ви в подкрепа на Ученическия съвет при 16.ОУ.На заседание съвета избра кауза “Деца за деца” като след гласуване подкрепи следната дарителска кампания.Очакваме ви утре на базара!

Светулка – Променяме средата в детските отделения

#Светулка e шарена и дружелюбна, светла и чиста, безопасна, жизнерадостна и лечебна среда в детските болнични отделения.
Проектът е създаден от фондация „За доброто“ с каузата за цивилизовано детско здравеопазване.
Децата ни се лекуват в смазваща мизерия в българските болници. Изключенията са малко, колкото да подсилят контраста. Повече така не може и #Светулка започва промяната на условията и на отношенията дете пациент – родител – лекар – медик.
– Децата не разбират важността на оборудването и апаратурата, нито финансовите и административните проблеми на болниците. И не трябва да разбират. Те са просто деца и имат нужда от своя детски познат свят, който не плаши и който помага за лечението.
# Светулка ще създава:
– Детски обособени пространства в болничните отделения, в които детето може да играе с други деца, да учи, да рисува на стената, да гледа детски филми – да се забавлява, да остане социално активно, да не бъде уплашен малък човек.
– Детски болнични стаи с персонализирани пространства, цветни и весели стени и кътове като у дома.
– Поредица от книжки, които показват и разказват на детето защо не са страшни медицинските манипулации.
– Протоколи, по които родителите и децата да участват заедно с лекарите-светулка и сестрите-светулка във вземането на част от решенията за лечението в климат на разбиране и доверие.
– Занимания с педагози и психолози, артисти, студенти и доброволци – учители-светулка, които работят с децата и разчупват болничния ритъм.
– Програми, които помагат на лекарите и медиците да преодолеят стреса.
– Дооборудване с медицинска апаратура, мебели и техника, облекчаващи престоя и лечението.

#Светулка покани болниците с детски отделения да участват в проекта само с две условия: да осигурят ремонтирани стаи и пространства в детските отделения и искрено да искат промяната. Вече са одобрени първите кандидати от цялата страна.
Ще поставим в центъра на вниманието болното дете и неговия най-добър интерес. Заедно ще накараме държавата да осигури качествено детско здравеопазване като в нормалните страни.
Нуждаем се от подкрепата ви, за да осъществим промяната.
Бъдете #Светулки заедно с нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *