Физика

Математика

Руски език

НАУТИЛУС

nautilus

Музика

Обобщение върху Първо и Второ поколение български композитори и отговаряне на въпроси, свързани със слушане на музикални произведения.

Математика

Физика

БЗО

Математика

БЗО

ХООС

География

Физика

Математика

РУСКИ ЕЗИК

География

История

Математика

НАУТИЛУС

Изобразително изкуство

Задача за 18.05.2020Българско изкуство през втората половина на 20 век.
След 9.септември 1944г., когато България сменя политическия режим и попада под съветско влияние, изкуството петърпява много трансформации. Комунистическата власт поема контрола върху всички сфери на живота в държавата, включително и върху изкуството. Властта използва изкуството за политически цели. То има нови задачи–да утвърждава образа на новата власт, да създава мита за героите на новия строй, прикривайки и изопачавайки истината за живота в настоящето.
Изкуството през 50 и 60 год. е подчинено изцяло на вкуса и разбиранията на комунистическия елит. Основните теми са образите на партийните  и държавните лидери, трудови сцени от заводи, митинги, манифестации, композиции с партизани.Изразните средства са ограничени. Властва социалистическия реализъм.
Изкуството през 70 и 80 год.
През този период са издигнати много мемориални комплекси, посветени на исторически събития и личности. Това са мемориалния к-с „Асеневци“ във Велико Търново, „Създателите на българската държава“ в Шумен и „Бранителите на Стара Загора“. Техен автор е скулптора Крум Дамянов.
В периода на социализма, въпреки контрола който държавата налага над художествения живот, има творци, които не се съобразяват и отказват да сътрудничат. Макар да присъстват рядко в организираните изложби тогава, тяхното творчество оказва сериозно влияние върху развитието на изкуството. Такива са Галин Малакчиев, Генко Генков,  Лика Янко.
Урока и репродукциите към него може да видите  на стр.80-83 в учебника.
Задача: Нарисувайте пейзаж в стила на Генко Генков или свободна нефигурална композиция в стила на Лика Янко.

История

Английски език ИУЧ

Музика

Здравейте ученици! Урока е „Музиката от Възраждането до първите български композитори“. Автобиография и творчество на Марин Големинов. За домашно направете презентация за него.Отговорете на въпросите: Кои са композиторите нз следните произведения: Химн на Св. Св. Кирил и Методий, Сюита Тракийски танци, Танцова драма Нестинарка, Гротескова сюита Бай Ганьо?След като чуете Симфония Вардар от Панчо Владигеров определете кое звучи „класически“ в пиесата и кое фолклорно.Отговорите да се изпратят на имейл адрес: mileno6ka@abv.bg

БЕЛ ФУЧ

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download